Posted on

Przechowywanie jedzenia i produktów spożywczych to obecnie nie lada wyzwanie. Z powodu indywidualnych właściwości wielu z nich konieczne jest zachowanie odpowiednich procedur i spełnienie określonych warunków bezpieczeństwa. Żywność jest podatna na działalność drobnoustrojów i rozwój pleśni. Chcąc przedłużyć jej zdatność do spożycia warto pomyśleć, czy garnki ze stali nierdzewnej są w stanie nam w tym pomóc.

Stal nierdzewna a przechowywanie jedzenia

Powszechnie uważa się, że garnki ze stali nierdzewnej mogą posłużyć jako naczynie do przechowywania żywności. W szczególności ugotowanych w nich zup, pod warunkiem, że korzystamy z wysokiej jakości produktów od producentów znanych na rynku. Garnki ze stali nierdzewnej muszą posiadać atesty, które informują o ich zgodności z obowiązującymi normami. Nie należy ufać firmom, które swoje produkty pozyskują z rynków chińskich i tureckich. Właśnie stamtąd najczęściej wytwarzane są ze zwykłej stali, która zawiera wiele szkodliwych domieszek. Wielu użytkowników takich garnków nie zdaje sobie sprawy, że zawarte w ich składzie pierwiastki mogą przechodzić do żywności i wpływać niekorzystnie na zdrowie.

Osoby uczulone a żywność przechowywana w garnkach ze stali nierdzewnej

Wielu z nas cierpi na różnorodne reakcje uczuleniowe. Nikiel jest pierwiastkiem, na który można być w szczególności podatnym. Z tego też powodu warto zwrócić uwagę, czy posiadane przez nas garnki ze stali nierdzewnej nie posiadają oznaczenia 18/10. Oznacza to, że naczynie w swoim składzie posiada 10% niklu. Przechowywanie żywności w takich garnkach może okazać się szkodliwe dla alergików. W takiej sytuacji należy zakupić akcesoria kuchenne ze stalą oznaczaną wartością 18/0. Najlepszym sposobem na sprawdzenie gatunku tworzywa jest przyłożenie do niego magnesu. Jeśli materiał nie wykazuje magnetyczności, to zawiera dużo domieszki niklu oraz może charakteryzować się niższą odpornością na korozję niż produkty lepszego jakości.