Posted on

Używanie garnków ze stali nierdzewnej łączy się z koniecznością ich przenoszenia z jednego miejsca w inne. Czynność ta może nastręczać problemów, gdyż naczynia, w których gotujemy zawierają często jeszcze gorący posiłek. Na szczęście w sprzedaży dostępne są garnki ze specjalistycznymi łączeniami uchwytów, które zwiększają poziom bezpieczeństwa ich użytkowania. Atutem tego rozwiązania jest możliwość utrzymania odpowiedniej kolorystyki czy stylu.

Dwa podstawowe sposoby łączenia uchwytów z garnkiem

W sklepach możemy spotkać się z dwoma typami łączeń – nitowanymi i spawanymi, które często też są określane mianem zgrzewanych. Pierwsze z nich są znacznie silniejsze, a ich wytrzymałość przydaje się zwłaszcza przy produkcji garnków o cienkich ściankach. Naczynia, w których wykorzystano takie łączenia nie powinno się napełniać do i powyżej wysokości nitów. Z kolei spawane wymagają zastosowania odpowiedniej techniki wyrobniczej, co przekłada się na cenę całego produktu. Garnki ze stali nierdzewnej w tym przypadku muszą posiadać grubszą powłokę.

Wytrzymałość łączeń w garnkach ze stali nierdzewnej

U większości producentów nity składają się z aluminium, które jest podatnym materiałem na mycie w zmywarce. W efekcie łączenia te mogą zmienić kolor na bardziej matowy, z czasem też wyblakną i staną się chropowate. Poza tym nity pozostawiają delikatne wgłębienia, które widoczne są wewnątrz naczynia. Łączenia zgrzewane wyglądają estetyczniej i występują w garnkach lepszej klasy, lecz wytrzymałością ustępują uchwytom montowanym za pomocą nitów.

Rodzaj uchwytów do garnków

Samo łączenie uchwytów niekoniecznie musi świadczyć o jakości garnka. Istotny jest rodzaj rączki, która powinna składać się z materiałów najwyższej jakości. Za jednej z najsolidniejszych na rynku uważa się te wykonane z ebonitu i nierdzewnej stali. Oba materiały pasują do różnorodnych garnków, wykonane są solidnie i estetycznie. Rączki nie nagrzewają się, dzięki czemu minimalizują ryzyko poparzeń.