Posted on

Bez wysokiej jakości garnków żadna kuchnia nie będzie dobrze funkcjonować. Na rynku mamy do dyspozycji ogromny wybór naczyń do gotowania, pieczenia oraz smażenia. Dzięki nim możliwe jest przyrządzanie różnorodnych potraw. Każdy miłośnik kulinarnych wariacji chce, aby jego dania posiadały wiele walorów wizualnych, smakowych, jak i charakteryzowały się doskonałymi aromatami. Z pewnością do uzyskania takich efektów potrzebne będą nam garnki nierdzewne. Niestety nic nam nie dadzą, jeśli nie zadbamy o ich prawidłowe przechowywanie i czyszczenie.

Skąd wzięła się popularność garnków nierdzewnych?

Stal nierdzewna od wielu lat jest najpopularniejszym materiałem w wielu kuchniach. Popularność tego tworzywa nie wzięła się znikąd. Przede wszystkim charakteryzuje się wysoką trwałością, odpornością oraz wygodą w przyrządzaniu posiłków. Stosując garnki nierdzewne nie trzeba martwić się o odpryskiwanie materiału, zarysowania czy zachodzenie szkodliwych dla organizmu reakcji chemicznych.

Zadbaj o codzienną pielęgnację naczyń ze stali nierdzewnej

Wysoka jakość materiału to nie wszystko. Wielu producentów informuje, że przed pierwszym użyciem garnki nierdzewne warto starannie umyć. Najlepiej użyć do tego delikatnej gąbki i zwykłego płynu do mycia naczyń. Wówczas można przystąpić do pierwszego gotowania, najbezpieczniejsze będzie podgrzanie wody. W ten sposób pozbędziemy się powierzchownych zabrudzeń, które pojawiają się na garnkach w trakcie procesu produkcji.

Ogranicz ryzyko uszkodzenia garnków

Istotne jest właściwe użytkowanie naczyń kuchennych ze stali nierdzewnej. Najbezpieczniej mieszać potrawy stosując drewniane sztućce. W ten sposób unikniemy możliwych zarysowań oraz metalicznego dźwięku łyżki uderzającej o ścianę lub dno. Warto też unikać dużych różnic temperatur, lepiej odczekać kilka minut, aby móc dokładnie umyć garnki nierdzewne. Bezpośrednio po wyczyszczeniu naczynia należy je wytrzeć do sucha.