Posted on

Popularność płyty indukcyjnej z roku na rok rośnie. Gotowanie na niej znacznie różni się od przygotowania posiłków na gazówkach czy płytach ceramicznych. Wiele osób rezygnuje z zakupu indukcji, ponieważ obawia się konieczności zakupu naczyń dostosowanych do tego rodzaju sprzętu. Na szczęście na rynku dostępnych jest coraz więcej płyt, które pozwalają na gotowanie przy użyciu garnków, które dotychczas posiadaliśmy.

Zalety korzystania z płyty indukcyjnej

Najnowocześniejszy sprzęt pozwala na ekspresowe przyrządzanie potraw, pod tym względem indukcja nie ma sobie równych. Możliwe jest szybkie podgrzanie wody, nawet gdy użyjemy najbardziej wysłużone garnki nierdzewne. Prędkie przygotowanie posiłku jest równoznaczne z oszczędnością energią, czyli mniejszymi opłatami za prąd. Poza tym indukcja to także komfort czyszczenia, nie trzeba czekać, aż ostygnie ruszt czy palnik. Jej gładka powierzchnia jest prosta w czyszczeniu.

Bezpieczeństwo użytkowników indukcji

Korzystając z płyty indukcyjnej można zapomnieć o poparzeniach. Ciepło dociera tylko i wyłącznie do wnętrza garnka, co sprawia, że powierzchnia kuchenki pozostaje wciąż chłodna. Dzięki temu nagrzane garnki nierdzewne bez obaw można przestawić w dowolne miejsce. Poza tym, warto podkreślić, że indukcja posiada wiele wbudowanych funkcjonalności, które pozwalają na komfortowe gotowanie. Chodzi m.in. o automatyczne wyłączanie, które podwyższa poziom bezpieczeństwa. Dodatkowo łączone pola grzewcze pozwalają na ustawienie dowolnej wielkości garnków.

Najważniejsze jest dno garnka

Garnki nierdzewne dostosowane do indukcji powinny posiadać trwałe i wysokiej jakości dno. Tworzywo ferromagnetyczne świadczy o możliwości przejścia energii z indukcji do potrawy. Brak takiej właściwości sprawi, że dane naczynie nie będzie posiadało zdolności indukcyjnych. W tym przypadku, im więcej warstw dna więcej, tym lepiej. Stal sama w sobie często niedostatecznie przewodzi ciepło, dlatego pomiędzy wkładkami umieszcza się warstwy aluminium bądź miedzi.