Posted on

Nie zapominajmy, że do każdej gotującej się lub co najmniej ciepłej wody należy dodać sól. Jej rozpuszczenie nastąpi po dokładnym wymieszaniu zawartości garnka. Jeśli tego nie zrobimy, to dojdzie do sytuacji, w której sól osiądzie na dnie naczynia. Jej ziarenka mogą doprowadzić do reakcji ze stalą nierdzewną, co przyczyni się do powstania małych plam w postaci białych lub czerwonych kropek. Garnki ze stali nierdzewnej nie stracą na jakości, lecz z taką skazą będą wyglądały mniej estetycznie.

Wpływ twardej wody i skrobi

Zbyt wysoka temperatura wody, także może przyczynić się do powstania małych białych plamek osadu. To naturalna konsekwencja wystąpienia twardej wody. Natomiast pierścienie o niebieskawej barwie są efektem występowania skrobi w takich składnikach jak ziemniaki, makaron, ryż. W tym przypadku także nie ma mowy o uznaniu reklamacji garnków. Garnki ze stali nierdzewnej mogą uleć takiej reakcji w wyniku użytkowania soli do zmiękczania wody używanej podczas mycia ich w zmywarce.

W jaki sposób pozbyć się plam na stali nierdzewnej?

Na szczęście istnieją sposoby, które pozwolą na usunięcie nieestetycznych plam na powierzchni garnków. Wystarczy je przetrzeć zwilżoną ściereczką z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny, octu winegret lub specjalnym środkiem przeznaczonym do czyszczenia stali nierdzewnej. Należy też zwrócić uwagę, czy garnki ze stali nierdzewnej posiadają oznaczenie, które pozwala na ich mycie w zmywarkach.